Η υπερβολική κατανάλωση γλουτένης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο βρέφος
mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
Επικαιρότητα

Η υπερβολική κατανάλωση γλουτένης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο βρέφος

September 20, 2018

author:

Mommy.gr

Η υπερβολική κατανάλωση γλουτένης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο βρέφος

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί συνιστούν στις εγκύους να είναι προσεκτικές με τη διατροφή χωρίς καθόλου γλουτένη αφού ενέχει για αυτές ο κίνδυνος να μην λαμβάνουν φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Β, μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι με τη γλουτένη η σχέση της εγκύου πρέπει να είναι «τόσο-όσο».

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, η πλούσια σε γλουτένη διατροφή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στο βρέφος. Η έρευνα απέδειξε ότι μητέρες που κατανάλωναν 20 και πλέον γραμμάτια γλουτένης την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ένα βρέφος που στην πορεία της ζωής του θα εμφάνιζε διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από 7 γρ γλουτένης την ημέρα.

Ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Knud Josefsen από το Ινστιτούτο Bartholin στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να τα δούμε με μεγάλη προσοχή: «Προς το παρόν δεν συνιστούμε αλλαγές στη διατροφή των εγκύων γυναικών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στον περιβάλλον της μήτρας ενισχύοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 για το παιδί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 67.500 γυναίκες οι οποίες την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους, ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, όσο περισσότερη γλουτένη κατανάλωναν οι γυναίκες, τόσο πιο πιθανό ήταν για το παιδί τους να εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 15 ετών ή κάπου εκεί. Από αυτά τα παιδιά ωστόσο, μόνο τα 247 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει ένα απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα.

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση συνιστούν οι ειδικοί, είναι να υπάρχει μέτρο στη διατροφή της εγκύου. Η διατροφή χωρίς καθόλου γλουτένη μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού μπορεί να σχετίζεται με την μη κατανάλωση φυτικών ινών και με τη μη λήψη σιδήρου και βιταμίνης Β. Η υπερβολική κατανάλωση γλουτένης από την άλλη πλευρά ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 για το παιδί που θα γεννηθεί. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ό,τι πιο σωστό οφείλει να ακολουθήσει η έγκυος για να νιώθει ασφαλής.