Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!
mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Διατροφή & Συνταγές Σπίτι & μαμά ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

September 16, 2018

author:

Mommy.gr

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

Αν μιλάμε για παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά, τότε το μυαλό όλων μας, ακόμα και των μικρών παιδιών, τρέχει στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα! Με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης, τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι, μοσχοβολάνε Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, βάζοντάς μας σε πειρασμό! Ωστόσο, δεν είναι πάντα καλύτερο, να φτιάχνουμε τα δικά μας σπιτικά γλυκά; Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, λατρεύουμε τις μυρωδιές από τα γλυκά όταν ψήνονται και αποτελούν αναπόσπαστες αναμνήσεις, συνδεδεμένες με τις γιορτές στο σπίτι και τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ας χαρίσουμε λοιπόν στα παιδιά μας υπέροχες στιγμές, που θα θυμούνται για πάντα, φτιάχνοντας και φέτος, κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Ας δούμε τις συνταγές:

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά
8da476f72f06a276b1f930cdb28c21f1_XL400 γραμμάρια βούτυρο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι κονιάκ
2 κρόκοι αυγών
1 ασπράδι αυγού
1/4 φλυτζάνι του καφέ ανθόνερο
1/4 φλυτζάνι του καφέ καθαρό οινόπνευμα
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κούπα αμυγδαλόψυχα
400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Αρχικά, διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ. Μετά, χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με το μίξερ. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ασπράδι των αυγών και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει κρεμώδες.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ΄ τα αμύγδαλα και το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μετά, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε για λίγο με το μίξερ. Αφήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
Η ζύμη δεν θα καταλήξει ιδιαίτερα ομοιογενής και λογικά θα είναι κάπως σαν τρίμα, κάτι το οποίο δε μας ενοχλεί καθόλου.
Πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε, αλλά όχι πολύ μεγάλο γιατί απλώνεικαι τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 200 βαθμούς πάνω κάτω και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε, όταν οι κουραμπιέδες μας έχουν πάρει ένα μπεζ χρώμα. Πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη άχνη. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ζάχαρη άχνη και μόλις κρυώσουν λίγο τους βουτάμε μέσα, για να πάει η ζάχαρη παντού. Αποθηκεύουμε σε σκεύος με καπάκι για να τους προφυλάξουμε από την υγρασία.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά
MELOM KLAS. 9.951 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κιλό αλεύρι

Υλικά για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι
καρύδια

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη σόδα την οποία έχουμε ανακατέψει ήδη με το χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε ελαφρά με ενα σύρμα. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φέτα λεμόνι. Αφήνουμε να βράσουν για 3-5 λεπτά.

Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό περίπου και μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Σε μια πιατέλα, βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένα καρύδια, τοποθετούμε μια σειρά μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε με μέλι και καρύδια.

Originally posted 2014-12-10 04:47:03.