Οι πιο δροσερές συνταγές... με καρπούζι!
mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Οι πιο δροσερές συνταγές… με καρπούζι!

July 20, 2016

author:

Mommy.gr

Οι πιο δροσερές συνταγές… με καρπούζι!

Μεσημέρι καλοκαιριού. Μόλις έχετε επιστρέψει από το πρωινό σας μπάνιο με τα παιδιά, έχετε ξεπλύνει τα αλάτια της θάλασσας με το λάστιχο στο μπαλκόνι και κάθεστε στο τραπέζι της κουζίνας για να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ.  Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζουμερό και δροσερό κομμάτι καρπούζι!
Τα παιδιά το κρατούν με τα χέρια και χαίρονται να λερώνονται και να παίζουν με τα κουκούτσια.
Μην τα μαλώνετε! Το καλοκαίρι όλα επιτρέπονται.

Το καρπούζι, ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων, εμφανίστηκε στην Ευρώπη μόλις τον 13ο αιώνα και το όνομα του προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”. Η ποικιλία των γεύσεων που μπορεί να σας προσφέρει το καρπούζι αλλά και οι επιλογές θα σας εκπλήξουν.
Το βρίσκουμε σε σαλάτες, σε γλυκά, σε πίτες, σε smoothies, cocktails… ακόμα και σε σουβλάκια!

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας συνταγές με καρπούζι!

Ζελέ καρπούζι
watermelon
Υλικά
2,5 κιλά καρπούζι μαζί με τη φλούδα
90 γραμμάρια ζελατίνη
½ φλυτζάνι ζάχαρη
¼ χυμός λεμόνι
1 φλυτζάνι αφρώδες κρασί (προαιρετικό)
Έλαιο canola
Εκτέλεση
Κόψτε το καρπούζι σε μεγάλα κομμάτια και αφαιρέστε τη φλούδα. Κάντε τα κομμάτια πουρέ με τη βοήθεια του μπλέντερ. Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα σε λεπτή σίτα μαγειρικής για να αφαιρεθούν τα κουκούτσια. Πρέπει να προκύψουν περίπου 3 φλιτζάνια καθαρού χυμού καρπούζι.
Τοποθετούμε ένα φλυτζάνι από τον χυμό μέσα σε ένα μπολ και διαλύουμε τη ζελατίνη. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο χυμό μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το μείγμα με τη ζελατίνη και χτυπάμε ελαφρώς. Μόλις ανακατευτούν καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλείφουμε με έλαιο canola ένα γυάλινο ταψί και απλώνουμε το μείγμα. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 12 ώρες.
Σερβίρουμε το ζελέ καρπουζιού περιχύνοντας το με το αφρώδες κρασί.
Πηγή: www.realsimple.com

Φρέσκια σαλάτα με καρπούζι, μέντα και τραγανό προσούτο
watermelon1
Υλικά
110 γραμμάρια λεπτές φέτες προσούτο
1,3 κιλά καρπούζι μαζί με τη φλούδα
6 ραπανάκια κομμένα στα 4
4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
¼ φλιτζάνι φρέσκια ψιλοκομμένη μέντα
¼ θρυμματισμένα αλατισμένα φιστίκια
2 κ.σ. χυμός λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τις φέτες του προσούτο για 8 με 10 λεπτά σε ταψάκι.
Παράλληλα, καθαρίζουμε το καρπούζι από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Τεμαχίζουμε σε τρίγωνα ή κύβους. Ανακατεύουμε με τα ραπανάκια, τα κρεμμυδάκια, τα φιστίκια και τη φρέσκια μέντα.
Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. Μετά περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.
Σπάμε το προσούτο σε κομμάτια και το ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα πριν από το σερβίρισμα.
Πηγή: www.realsimple.com

shutterstock_375166144

Καρπουζόπιτα
Υλικά
8 φέτες καρπούζι χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια
6 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. μέλι
100 γραμμάρια βούτυρο
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια σουσάμι
1 κ.γ. σκόνη κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Κόβουμε το καρπούζι και αφαιρούμε τη φλούδα του. Βγάζουμε από κάθε φέτα τους μαύρους σπόρους.
Τις τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε καλά για να βγει ο χυμός του καρπουζιού.
Λιώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μισό μέλι και όλη τη στυμμένη ψίχα του καρπουζιού, μέχρι να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ σφιχτή.
Αλείφουμε ένα μικρό ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε τον πάτο του με σουσάμι έως ότου τον καλύψει καλά.
Στρώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού σε πάχος 2 εκατοστά και πασπαλίζουμε ξανά με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά. Όταν ψηθεί και ροδίσει, την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι. Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Πηγή: www.toarkoudi.gr

Σουβλάκια από καρπούζι, φέτα και ελιές
watermelon 2
Υλικά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
καρπούζι σε κύβους χωρίς κουκούτσια
τυρί φέτα σε κύβους
ελιές χωρίς κουκούτσι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ξύλινα καλαμάκια
Εκτέλεση
Περνάμε τους κύβους καρπουζιού, τη φέτα και τις ελιές εναλλάξ στα ξύλινα καλαμάκια.
Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα μυρωδικά. Πριν σερβίρουμε τα «σουβλάκια», ραντίζουμε με το dressing.
Πηγή: www.sidagi.gr

Όποια συνταγή με καρπούζι και να επιλέξετε, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!