mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

March 23, 2017

author:

Mommy.gr

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, Σαρακοστή (ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Μεγάλη Νηστεία) ονομάζεται η περίοδος από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου και περιγράφει την πιο σημαντική περίοδο νηστείας για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους. Στις ημέρες μας, όταν λέμε Σαρακοστή εννοούμε και τη Μεγάλη Εβδομάδα και συνεπώς προσθέτουμε στις 40 ημέρες, μερικές ακόμα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο όπου μετά την Ανάσταση λήγει και επίσημα (και πανηγυρικά) η νηστεία.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, δεν επιτρέπεται στους πιστούς να τρώνε, εκτός των άλλων και ψάρια. Η Εκκλησία, όμως, κάνει εξαίρεση και επιτρέπει μόνο το ψάρι, ανήμερα του Ευαγγελισμού και της Κυριακή των Βαΐων.

Το έθιμο ή αλλιώς το πιάτο της ημέρας για την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε να είναι ο μπακαλιάρος, συνήθως τηγανητός αλλά πλέον και σε άλλες μορφές, και πάντα συνοδευόμενος από σκορδαλιά.

Γιατί όμως καταλήξαμε να τρώμε συγκεκριμένα μπακαλιάρο και όχι κάποιο άλλο ψάρι;

Απλά και μόνο γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν ένα προϊόν που μπορούσαν να προμηθευτούν οικονομικά και εύκολα οι πιστοί σε όλην τη χώρα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές που ήταν και πιο φτωχές. Επίσης, ο παστός μπακαλιάρος μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου και συνεπώς δεν υπήρχε και κανένας φόβος από πλευράς υγιεινής. Η επιλογή του μπακαλιάρου, διευκόλυνε και τα νησιά για τις ημέρες της κακοκαιρίας. Παρόλο που το φρέσκο ψάρι υπήρχε σε ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα, υπήρχε πιθανότητα λόγω κακοκαιρίας να δυσκολεύονται οι ψαράδες να βγουν στη θάλασσα.  Έτσι, οι πιστοί μαγείρευαν παστό μπακαλιάρο, που ήξεραν ότι μπορούν να τον προμηθευτούν στα μικρά μαγαζάκια της περιοχής.

Η ιστορία του συγκεκριμένου ψαριού ξεκινά περί το 800 μ.Χ. όπου πρωτοεμφανίζεται σαν εμπορικό προϊόν στους Βίκινγκς. Την εποχή του Μεσαίωνα, υπολογίζεται ότι τον βρίσκουμε παστό στους Βάσκους, οι οποίο αναλαμβάνουν το βασικό του εμπόριο και του δίνουν το αντιφατικό όνομα ψάρι του βουνού. Στην Ελλάδα φτάνει το 15ο αιώνα και κυριαρχεί στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας. Η ιστορία θέλει τους Άγγλους ως τους βασικούς προμηθευτές, οι οποίοι ως αντάλλαγμα έπαιρναν σταφίδες.

Για το τραπέζι της ημέρας εορτασμού της επανάστασης του 1821 αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συνηθίζουμε να τον τηγανίζουμε και να τον συνοδεύουμε με σκορδαλιά. Σε κάποιες περιοχές το έθιμο τον θέλει κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά, και το πέρασμα των χρόνων τον θέλει μαγειρεμένο “γκουρμέ” και με εξεζητημένες συνταγές.

Εμείς πάλι έχουμε για εσάς μια πιο παιχνιδιάρικη συνταγή. Εάν θέλετε να φάνε και τα παιδιά αυτό το θρεπτικό ψάρι, σας προτείνουμε να φτιάξετε μπακαλιαροκεφτεδάκια.
Ποιο παιδί μπορεί να πει όχι στα κεφτεδάκια;

Δείτε παρακάτω τη ξεχωριστή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου:

Υλικά Συνταγής

5-6 πατάτες (περίπου 1 κιλό)
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
λίγο αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε καρέ. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό και τις βράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι.

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και τον βράζουμε για 5-6΄. Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τον μαδάμε με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες –θα βγουν περίπου 12 κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να σφίξουν.

Βάζουμε σε μπολ λίγο αλεύρι και το αλατοπιπερώνουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά. Βουτάμε έναν έναν κεφτέ στο αλεύρι, στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά, καλύπτοντας τους καλά. Τους τηγανίζουμε σε κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο για 4΄ συνολικά, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συμβουλή: Τηγανίζουμε τους κεφτέδες λίγους λίγους για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Χρόνια πολλά σε όλους!