Ρομαντικό δείπνο με θαλασσινά για τη γιορτή των ερωτευμένων

Ρομαντικό δείπνο με θαλασσινά για τη γιορτή των ερωτευμένων

Δώρα, κάρτες, καραμέλες, λουλούδια όλα οκ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η γιορτή των ερωτευμένων όμως είναι και μια ευκαιρία να εκφράσετε την αγάπη σας στο άλλο σας μισό με ένα δείπνο που θα του μείνει αξέχαστο. Παρακάτω σας έχουμε συνταγές με θαλασσινά. Αφροδισιακά, ελαφριά πιάτα που θα τον ξεσηκώσουν και η νύχτα θα τραβήξει πολύ…

Ριζότο με ψίχα αστακού

Το ριζότο με ψίχα αστακού είναι ένα υπέροχο πιάτο στο οποίο θα χρησιμοποιήσετε το κρέας του αστακού μόνο. Όχι κέλυφος, όχι ταλαιπωρία, έχουμε γιορτή! Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Σαρδηνίας και η συνταγή που σας δίνουμε είναι τόσο όσο ώστε να μην καλύψετε με τα άλλα υλικά τη λεπτή γεύση του αστακού. Αν δεν μπορείτε να βρείτε αστακό στα φρέσκα (πιο δύσκολο) ή στα κατεψυγμένα, αναζητείστε την ψίχα του στα ψυγεία των καλών super market. Όμως μην προτιμήσετε υποκατάστατο αστακού. Καλύτερα να μαγειρέψετε κάτι άλλο αν δεν μπορείτε να βρείτε.

Υλικά για 2 άτομα:

½ κιλό ψίχα αστακού
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα σαφράν
¼ του φλιτζανιού λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι

Ξεκινώντας, ρίξτε το σαφράν μέσα στο λευκό κρασί και μετά από λίγο σουρώστε το. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το λάδι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Προσθέστε το αλάτι και σβήστε με το κρασί μέσα στο οποίο νωρίτερα προσθέσατε το σαφράν. Αφήστε το να εξατμίσει το αλκοόλ περίπου 1,5 λεπτό και στη συνέχεια μειώστε στο μισό την ένταση της φωτιάς. Προσθέστε την ψίχα του αστακού σε κομματάκια. Θέλει ελάχιστο ψήσιμο αλλιώς θα χάσετε την ψίχα…

Προσθέστε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνετε καλά. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει. Το ρύζι θέλουμε να κρατάει λιγάκι. Στη συνέχεια ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε τον μαϊντανό.
Σερβίρετε στο καλό σας σερβίτσιο και συνοδεία λευκού κρασιού με φρουτώδεις νότες.

Χτένια και γαρίδες με φράουλες και βαλσαμικό

Πιάτο που θα σας ανεβάσει πολύ στα μάτια του αν ξέρει από καλό φαγητό. Χτένια και γαρίδες με φράουλες και βαλσαμικό… Πιάτο σωστό sex. Αξίζει να το φτιάξετε και αξίζει να πάτε όσο μακριά χρειάζεται, προκειμένου να βρείτε χτένια.

Υλικά για 2 άτομα:

¼ του φλιτζανιού ξύδι βαλσαμικό
¼ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
4 μεγάλες φράουλες
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο
200 γρ. ρόκα και σπανάκι baby
6 μεγάλα χτένια
8 μεγάλες γαρίδες αποφλοιωμένες
χοντρό αλάτι και πιπέρι σε κόκκους

Σε ένα μπολ αναμείξτε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Στη συνέχεια βάλτε μέσα τις φράουλες και όλα μαζί στην κατάψυξη για μια ώρα και μετακινήστε τις στη συντήρηση όταν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε.
Σε μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέστε τη ρόκα και το σπανάκι και τσιγαρίστε μέχρι να μαραθούν τα φύλλα. Αφαιρέστε τα φύλλα σε ένα πιάτο και προσθέστε τα χτένια και τις γαρίδες. Χαμηλώστε τη φωτιά σας σε μεσαία ένταση και αφήστε να μαγειρευτούν προσθέτοντας και το χοντρό αλάτι. Χρειάζονται περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά τους. Στη συνέχεια προσθέστε τις παγωμένες φράουλες και αφήστε τις περίπου 30 δευτερόλεπτα. Όταν σβήσετε τη φωτιά μπορείτε να προσθέσετε ξανά τη ρόκα και το σπανάκι και να τα ανακατέψετε.

Μύδια στον ατμό σε σάλτσα καρύδας

Τα καλύτερα μύδια στον ατμό που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Το τέλειο ορεκτικό για τη γιορτή των ερωτευμένων αφού η λεπτή σάρκα των μυδιών με την εξωτική γεύση της καρύδας ξεσηκώνει τις διαθέσεις.

Υλικά για 2 άτομα:

500 γρ φρέσκα μύδια
2 κουταλιές τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
1 κουταλάκι κόλιανδρο
1 κουταλιά σόγια σος
1 κουταλιά χυμό λάιμ

Πλύνετε τα μύδια όσο πιο καλά μπορείτε σε κρύο νερό και αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε.

Σε μεγάλο τηγάνι τσιγαρίστε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε τα μύδια. Σκεπάστε το σκεύος για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Τα μύδια που επιμένουν να μην ανοίγουν πετάξτε τα. Η δηλητηρίαση από μύδια είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

Προσθέστε το γάλα καρύδας, τη σόγια, τον κόλιανδρο, την καυτερή πιπεριά και αφήστε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Μην το παρακάνετε γιατί θα συρρικνωθεί πολύ η τρυφερή σάρκα των μυδιών.

Πηγή: Arkoudos.gr

Share This